Tag Archives: original model

Mies van der Rohe: Farnsworth House

MIES-VAN-DER-ROHE-FARNSWORTH-HOUSE-PLAN

Mies van der Rohe – Farnsworth House
Original Drawings & Model

A collection of original drawings and architectural model done by Mies van der Rohe for Edith Farnsworth’s house – commonly known as the Farnsworth House in Plano, Illinois.

MIES-VAN-DER-ROHE-FARNSWORTH-HOUSE-LOOKING-AT-MODELMies van der Rohe looking through his original model of Farnsworth House.

MIES-VAN-DER-ROHE-FARNSWORTH-HOUSE-ELEVATION

Colored in Elevation

MIES-VAN-DER-ROHE-FARNSWORTH-HOUSE-STEPS-SKETCH

Sketch of steps.

MIES-VAN-DER-ROHE-FARNSWORTH-HOUSE-PLAN-STAIRS-DETAIL

Section of entry steps.

MIES-VAN-DER-ROHE-FARNSWORTH-HOUSE-PLAN-PENCIL-SKETCH

Plan sketch.

MIES-VAN-DER-ROHE-FARNSWORTH-HOUSE-PLAN-SKETCH

Plan grid sketch.

MIES-VAN-DER-ROHE-FARNSWORTH-GRID

Grid and perspective sketch.

MIES-VAN-DER-ROHE-FARNSWORTH-HOUSE-SITE-PLAN

Site plan.

MIES-VAN-DER-ROHE-FARNSWORTH-HOUSE-SECTIONS

Section drawing.

MIES-VAN-DER-ROHE-FARNSWORTH-HOUSE-KITCHEN-EDGES

Steps edges sketch.

MIES-VAN-DER-ROHE-FARNSWORTH-HOUSE-KITCHEN-ROOF-DETAIL

Roof detail.

MIES-VAN-DER-ROHE-FARNSWORTH-HOUSE-BATHROOM-SKETCH

 

Bathroom perspective sketch.

MIES-VAN-DER-ROHE-FARNSWORTH-HOUSE-PENCIL-SKETCH

Bathroom plan sketch.

MIES-VAN-DER-ROHE-FARNSWORTH-HOUSE-BATHROOM-DOOR

Bathroom flush door detail.

MIES-VAN-DER-ROHE-FARNSWORTH-HOUSE-BATHROOM-SECTION

Bathroom section.

MIES-VAN-DER-ROHE-FARNSWORTH-HOUSE-KITCHEN-ELEVATION

Kitchen section and room elevation, with fluorescent tube light detail.

MIES-VAN-DER-ROHE-FARNSWORTH-HOUSE-DOOR-DETAIL

Door details.

MIES-VAN-DER-ROHE-FARNSWORTH-HOUSE-DOOR-HANDLE

Door handle detail.

 

Mies van der Rohe: Barcelona Pavilion

MIES-VAN-DER-ROHE-BARCELONA-PAVILLION-PLAN

Mies van der Rohe – Barcelona Pavilion
Original Drawings & Model

This is the collection of original drawings & model done by the office of Mies van der Rohe for the Barcelona Pavillion, also known as the German Pavilion in Barcelona.

Some of the drawings and the original model is now retained by the Museum of Modern Art.

MIES-VAN-DER-ROHE-BARCELONA-PAVILLION-INTERIOR-DRAWING

Perspective collage.

MIES-VAN-DER-ROHE-BARCELONA-PAVILLION-PENCIL-PLAN

Initial plan drawing.

MIES-VAN-DER-ROHE-BARCELONA-PAVILLION-SKETCH

Perspective sketch.

MIES-VAN-DER-ROHE-BARCELONA-PAVILLION-INITIAL-PLAN

Plan drawing.

MIES-VAN-DER-ROHE-BARCELONA-PAVILLION-AERIAL-TOP-PERSPECTIVE-SKETCH

Aerial perspective sketch.

MIES-VAN-DER-ROHE-BARCELONA-PAVILLION-MODEL-TOP

Model done by office of Mies van der Rohe from top.

MIES-VAN-DER-ROHE-BARCELONA-PAVILLION-MODEL-REAR

Model, rear view.

MIES-VAN-DER-ROHE-BARCELONA-PAVILLION-MODEL-FRONT

Original model, front view.

Alvaro Siza: Leca Swimming Pools

ALVARO-SIZA-LECA-SWIMMING-POOLS-PLAN-DIAGRAM

Alvaro Siza – Leca Swimming Pools
Original Drawings & Model
These are original drawings and model done by the office of Alvaro Siza for Leca Swimming Pools in Portugal.

“[For the swimming pool] I thought to myself, this time, as in many compositions, there should be two completely separate elements, each with its own language, but where they should both be interconnected.” – Alvaro Siza

ALVARO-SIZA-LECA-SWIMMING-POOLS-SKETCH-OVERALL

 

Early sketch drawn by Alvaro Siza.

ALVARO-SIZA-LECA-SWIMMING-POOLS-MODEL

 

Original model of Leca Swimming Pools in an Alvaro Siza exhibition.ALVARO-SIZA-LECA-SWIMMING-POOLS-SKETCH

 

Perspective sketch of the tidal pool.ALVARO-SIZA-LECA-SWIMMING-POOLS-PLAN

Plan drawing by Alvaro Siza.

 

 

ALVARO-SIZA-LECA-SWIMMING-POOLS-DETAILED-SECTIONDetail section cutting through the building.

 

Aldo Rossi: Monument for the Resistance for Cuneo

ALDO-ROSSI-MONUMENT-FOR-THE-RESISTANCE-SITE-OVERALL

Aldo Rossi: Monument for the Resistance for Cuneo
Original Drawings and Original Models

ALDO-ROSSI-MONUMENT-FOR-THE-RESISTANCE-SITE-DRAWINGSALDO-ROSSI-MONUMENT-FOR-THE-RESISTANCE-SITE-MODELALDO-ROSSI-MONUMENT-FOR-THE-RESISTANCE-SITE-MODEL-FRONT

“For the unbuilt Monument to the Resistance in Cuneo, 1962, Rossi proposed a semicircle of seats focused on a masonry cube. In this sense, the monument itself becomes the focus of a theatrical event. The cube can be entered by means of a pyramidal staircase that leads to an interior platform. In the wall opposite the staircase, a slit is cut in the wall to allow the viewer inside the cube a view of a ridgetop on which members of resistance fought the Germans. The slit is angled toward the circular seats, so that a few people, sitting on the far right seats, might be able watch a viewer inside the cube look across the landscape at the site. In that way, they would be reminded of the hallowed site and the importance of the act of looking at the site by the performance of the viewed viewer in the memorial cube. Or, even if most people in the seats couldn’t see a viewer in side the cube, she or he should become aware of the fact that the cube was more than a pure form, that it is also a kind of camera obscura that focuses our attention on a site where heroic deeds took place. The audience in the seats contemplates a device for contemplation and thus, in a larger sense, contemplates the very act of contemplation.”

Peter Zumthor: Therme Vals

PETER-ZUMTHOR-THERME-VALS-DRAWINGS

Plan Drawings & Sectional Sketch

PETER-ZUMTHOR-THERME-VALS-SKETCH-ROOMS

Plan Pencil Sketch

Original Drawings & Models
Peter Zumthor – Therme Vals

“It was a quarry and then it became more of a construction site. The process was not deciding shadow but letting the light in and letting the view come in,” – Peter Zumthor

PETER-ZUMTHOR-THERME-VALS-MODEL

Shadow and light, interior hallway model.

PETER-ZUMTHOR-THERME-VALS-MODEL-SITE

Site model,  Graubunden.

PETER-ZUMTHOR-THERME-VALS-MODEL-OVERALL

Overall original model.

PETER-ZUMTHOR-THERME-VALS-MODEL-POOL

Interior pool stone model.

PETER-ZUMTHOR-THERME-VALS-MODEL-MASSING

Mass model of Therme Vals.

PETER-ZUMTHOR-THERME-VALS-MODEL-HALLWAY

Interior model, floating slabs and linear light.

PETER-ZUMTHOR-THERME-VALS-MODEL-CORRIDOR

Interior model, rectangular skylights with scale figure.